Sunday, 3 July 2016

"Secretul" scolii finlandezeFacebook m-a tras ieri de maneca, readucandu-mi aminte de o postare publicate anul trecut, care suna asa:
"Pentru copilul meu si scoala in care lucrez imi doresc profesori de limbi straine care sa fi fost admisi la facultate printr-un examen de selectie riguros. Sigur, imi doresc ca si nota de la absolvire sa fie mare.

Prea multi tineri au intrat si au "scapat" din facultatile de limbi straine in ultimii ani. Nu spun ca au absolvit, pentru ca asta ar presupune ca au pregatire academica, ca sunt capabili sa vorbeasca fluent, cu o pronuntie corecta, DA(!), la nivelul unui vorbitor nativ. Cer prea mult?

Cum o fi sa intri la o facultate de limbi straine si sa nu se stie daca viitorul profesor nu are defecte grave de vorbire? M-ar putea acuza cineva de discriminare?"

 Link-ul nu mai functioneaza pentru ca Facultatea de Limbi Straine are un nou site. Dar criteriile de admitere s-or fi schimbat? Recrutarea unor profesori de limbi straine buni este inca o problema, dar vechea postare a deschis alte rani mai recente.
Rezultatele copiilor la evaluari sunt in continuare ingrijoratoare. Programele-cadru ne pun pe ganduri. Obiectele de studiu si orele petrecute in scoala sunt tot mai multe.Certurile nu contenesc, dar dezbaterile nu duc nicaieri.Continuam sa blamam sistemul, criticam manualele si programele scolare. ii punem la zid pe profesori, iar profesorii ii invinovatesc pe parinti si copii.


In Tara lui Pacala totul se face fara logica: am inceput o reforma fara sa avem profesori pasionati si pregatiti profesional pentru cerintele acestui secol, profesori care sa asigure implementarea reformelor. Fiecare scoala are probabil un mic grup de profesori de elita. Dar restul? Restul se chinuie intr-o profesie in care au aterizat din intamplare, pe care o simt ostila si fata de care manifesta ostilitate.

Stiti de ce Finlanda este un exemplu privind eficacitatea sistemului educational, de ce parintii si copiii au incredere in acest sistem si de ce rezultatele scolare sunt exceptionale? Pentru ca orice finlandez stie ca "profesorii sunt cei carora le datoreaza bunastarea personala, dar si progresul si civilizatia din tara lor".

Eu nu mai vreau nicio reforma! VREAU PROFESORI PASIONATI, vreau profesori care sa nu-mi mai paseze efectuarea temelor! Nu mai vreau sa explic copilului capitolele nepredate la scoala! Nu mai vreau niciun ministru care sa-mi spuna ca nu lucrez suficient cu copilul acasa! VREAU PROFESORI FERICITI, alaturi de care copiii sa invete fericiti!

VREAU PROFESORI CA IN FINLANDA! Acesta este primul secret al scolii finlandeze: calitatea profesorilor. Alte "secrete"?Doar aplicarea rapida a acestora va insemna inceperea reformei cu adevarat:
- Numarul mic al elevilor in clasa
- Programe cadru relevante pentru societatea in care traim
- Flexibilitatea sistemului
- Respectul acordat educatiei si educatorilor

Dragi parinti, vreti copii fericiti, cereti profesori super-calificati pentru copiii vostri. Doar un profesor bine pregatit este relaxat, binevoitor, dedicat, respectat si ... fericit. Doar oamenii fericiti au capacitatea de a transmite fericire.
No comments:

Post a Comment